Blogger news

αρχική σελίδα » » η Στέγη Τεχνών & Γραμμάτων σε live streaming εισβολή στους υπολογιστές μας

η Στέγη Τεχνών & Γραμμάτων σε live streaming εισβολή στους υπολογιστές μας

εποίησε ο δείμος του πολίτη την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013 | 11:04 π.μ.

γράφτηκε για τοβιβλίο.net
Για δεύτερη χρονιά η Στέγη Τεχνών & Γραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει την αξιόλογη και πρωτόγνωρη σε εύρος εκδηλώσεων και θεματικών προσπάθειά της. Μετά την επιτυχία της περσινής χρονιάς, συνεχίζει να αναμεταδίδει με live streaming μέσω της ιστοσελίδας της (www.sgt.gr) τις συζητήσεις του κύκλου ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ, με ένα μεγάλο εύρος θεματολογίας. Το προηγούμενο έτος μεταδόθηκαν σε 30.000 ψηφιακούς θεατές 15 εκδηλώσεις και συζητήσεις εισβάλλοντας στους υπολογιστές μας και φέρνοντας στο σπίτι μας διαλόγους για τον πολιτισμό, τις Τέχνες, τον Άνθρωπο.
Στον πυρήνα των εκδηλώσεων βρίσκεται ο στόχος να γίνει ένα γόνιμος διάλογος μεταξύ των τεχνών, να επέλθει μία σταδιακή διαμόρφωση ενός περισσότερο ενημερωμένου αλλά και δεκτικού σε νέες τάσεις κοινού, να αναζητηθεί η πορεία ενός νέου τρόπου δουλειάς και συνεργασίας ανθρώπων με διαφορετικά χαρακτηριστικά και προσλαμβάνουσες, το ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη «ανεξερεύνητων περιοχών» για το ευρύ κοινό.
Σε εφτά κύκλους συζητήσεων που απλώνονται σε όλη τη σεζόν (Σεπτέμβριος-Μάιος) θα δούμε να συνευρίσκονται η εκπαίδευση, οι θετικές επιστήμες, ο Καβάφης, οι σύγχρονες αστικές προκλήσεις και η μοντέρνα βαλκανική τέχνη σε έναν απρόβλεπτο -μα γόνιμο- διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών κι επιστημόνων με επίκεντρο πάντα τον Άνθρωπο. Σε εφτά κύκλους εκδηλώσεων συναντώνται μερικές από τις ενδιαφέρουσες προσωπικότητες του καιρού μας. Πνευματικοί άνθρωποι και διανοούμενη στοχάζονται προκειμένου να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του ανήσυχου κοινού.
Άλλωστε, ο πολιτισμός είναι η άλλη ανθρώπινη φύση, ενώ η επιστήμη είναι -ή πρέπει να γίνει- εκείνη που θα βελτιώσει την Ποιότητα Ζωής του και θα στηρίξει μία προοδευτική κοινωνική εξέλιξη. Γιατί τελικά ο διάλογος είναι μία τέχνη που ολοένα και περισσότερο ξεχνάμε κρυμμένοι πίσω από το μετανεωτερικό εμπόριο συνθημάτων. Τέχνες κι επιστήμη χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν, γιατί τελικά ο διάλογος είναι πολιτισμός και ο πολιτισμός μόνο με διάλογο αναπτύσσεται.
Η ενότητα εκδηλώσεων «αστικές προκλήσεις» εξετάζει τη σύγχρονη πόλη μέσα από τη διεθνή εμπειρία, επικεντρωμένη στις διαδικασίες ανάκτησης του δημόσιου χώρου, στη σχέση των κοινωνικών ομάδων με το χτισμένο περιβάλλον και στις πολιτικές αντιμετώπισης των αυξανόμενων κοινωνικών ανισοτήτων.
Παράλληλα, με αφορμή το «Έτος Καβάφη» κορυφαίοι στοχαστές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες και καλλιτέχνες, φέρνουν στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου το καβαφικό έργο, ανοίγουν νέους δρόμους προσέγγισης και αντίληψής του διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο σήμερα –εν μέσω κρίσης και αναζητήσεων ταυτότητας- αντιλαμβανόμαστε τον Αλεξανδρινό ποιητή.
Στον κύκλο «εκπαίδευση» εισερχόμαστε στον ιδιόρρυθμο χώρο της παιδείας με επίκεντρο την αγωνία για τη διατήρηση κι διεύρυνση του διαχρονικού αιτήματος της παιδείας για υπεύθυνους πολίτες με ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα και ικανή μόρφωση.
Ως άλλοι δε «ελεύθεροι σκοπευτές», στον ομώνυμο κύκλο συζητήσεων, εκπρόσωποι των γραμμάτων και της τέχνης συνομιλούν για την αγωνία, τη μοναξιά, αλλά και τη χαρά της επικοινωνίας με το κοινό, που κρύβουν η τέχνη και η συγγραφή. Μοιράζονται με το κοινό διαδικτυακά και ζωντανά λογοτεχνικές περιπέτειες και ανησυχίες.
Το CERN συναντά τη μουσική, το χορό και το θέαμα μέσα από τον κύκλο «Collide@CERN». Το μοναδικό επιστημονικό κέντρο ερευνών δίνει την ευκαιρία σε έναν καλλιτέχνη κάθε χρόνο να βρεθεί στους χώρους του και να συζητήσει με τους επιστήμονες, διαμορφώνοντας τη δική του αντίληψη για τον κόσμο και το σύμπαν.

αναζητάς ποίημα;

Σε μια τόσο δύσκολη εποχή, η ποίηση οφείλει να μιλάει για τη ζωή των ανθρώπων και τις δυσκολίες, τα βάσανα της κοινωνίας κι όχι να κρύβεται στη σιωπή της αναγνωσιμότητας.

Το ιστολόγιο τούτο αποτελεί τον εναλλακτικό χώρο των ποιητικών διαδρομών του δείμου του πολίτη. Στόχος είναι εδώ να δημοσιεύονται όλες οι ποιητικές αναζητήσεις, πρωτόλειες, πρόχειρες ή ολοκληρωμένες.

Μέσα από μία διαφορετική, πειραματική γραφή μπορούμε να μιλήσουμε για όσα μας απασχολούν.

γίνετε μέλη του ιστότοπου

αρχείο